Továbbra sem volt változás, a szőre még mindig erősen hullott, tehát nem a táp a ludas. Elkezdtünk találgatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hormon zavar, allergia, parazita, gomba
Általában a vakarózás nélküli szőrhullást hormonális zavar szokta okozni. Leggyakoribb a pajzsmirigy nem megfelelő működése, de okozhatja ösztrogén, vagy mellékvesekéreg zavar (Cushing-kór). A két utóbbi esetnek nem örültem volna, mivel 99%-ban daganat okozza. További felmerült lehetőségek: allergia, vagy valamilyen fertőzés, parazita. Mindegyiknél az okozott fejtörést, hogy a velük járó egyéb jellemző tünet nem jelentkezett Bambinál, ami elvileg kizárta ezek lehetőségét. Pajzsmirigynél: depresszió, elhízás. Cushing-kór: fokozott táplálékbevitel, vízivás, és ürítés, elhízás. Allergia, parazita: erős vakarózás. Gomba: szintén vakarózás, sebek, és a szőr foltokban hullik. Az általános közérzete nagyon jó Bambinak, ami megint ezek ellen vall, de a biztonság kedvéért az orvos megnézte a vérképét, és ezzel együtt a pajzsmirigyét is leellenőrizte. Az eredmény az volt, amire számított, a vérképe és a pajzsmirigye is rendben.

Végre eredmény
Mivel Bambi elkezdett tüzelni, ezért a további vérből történő vizsgálatokat szüneteltettük, de addig is, gondoltam, csináljunk egy bőrkaparékot. És bingó! Gombára pozitív lett. Furcsállotta is az orvos, hogy így jelentkezik a gombás fertőzés Bambin. Most kétnaponta lefürdetem egy speciális oldattal (Imaverol 100ml), szegénykémnek még az arcocskáját is. Egész jól tűri, ahhoz képest, hogy iszonyodik tőle. Megtörölni nem szabad, várni kell, míg beleivódik a bőrébe. Ezért kb. fél óráig játszani szoktam vele, és miután megszáradt, ráadom a kis egészségügyi ruhácskáját, hogy utána se tudja nyalogatni magát. Kap még immunerősítőt minden nap (PleraSan V szirup 120ml), és továbbra is kétnaponta beadom neki a szőrnövekedés serkentő oldatot. Úgy néz ki, a szőrhullása leállt. Remélem, ezúttal megoldódik a probléma, és a továbbiakban csak jó dolgokról számolhatok be.

 

Plusz egy érdekesség: bár az ösztrogén problémát általában daganatos megbetegedés okozza, olvastam olyat is, hogy a kutya gazdájának kellett ösztrogén gyógyszert szednie, és emiatt hullott a kutyájának a szőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://csivava.blog.hu/api/trackback/id/tr131576949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása