Lassan két hét telt el az ivartalanítás után. Bambival túlestünk már a varratszedésen, a legnehezebb időszakot átvészeltük, és nagy örömömre visszatért a régi jókedve. Nem is gondoltam volna, hogy ennyit számít az ivartalanítás, de tényleg sokat jelent, mindenkinek csak ajánlani tudom.

 Varratszedés előtt - nagyon profi munkát végeztek :)

bambi-blog-2013-mehgyulladas-1.jpg

A mentett kutyusainkon kívül mostanában egyre több, Bambihoz hasonló esetről is hallunk, amikor rendes körülmények között tartott csivavánál fordul elő ez a betegség, ezért nagyon figyeljetek oda kutyusaitokra. Sajnos a gennyes méhgyulladásnak gyakran alig észrevehető tünetei vannak, mert sokáig, akár hónapokig is lappanghat, ezért sokszor már csak akkor derül fény a fertőzésre, amikor súlyossá, legrosszabb esetben kritikussá válik a csivava állapota. A váladékozás az egyik egyértelmű jele a gyulladásnak, ekkor azonban már elgennyesedett a méh. Ha már megjelenik a váladék, akkor nagy a baj, és azonnali műtét szükséges. Előtte igazából a kutya viselkedésén lehet észrevenni, hogy baj van. Ez vonatkozik amúgy a legtöbb betegségre is, szóval ha kutyánk viselkedése negatív irányban változik, kedvetlen, esetleg étvágytalan lesz, kezdjünk el gyanakodni. Ilyenkor javasolt egy ultrahang elvégzése, ami sok betegségre fényt deríthet, köztük a méhgyulladásra is. Én évente akkor is csináltatok egyet, ha amúgy semmi problémát nem látok Bambin, mert nem kerül se sok pénzbe, se sok időbe, viszont megelőzhetek vele olyan betegségeket, ami még nem látszik kívülről.

Néhány tipp a méhgyulladás megelőzésére:

Talán mindenki tisztában van vele, de azért csak leírom a kutyaruha fontosságát a hideg vagy csapadékos időszakokban. Olyat válasszatok ilyenkor, ami védi a hasát is a felfázástól, illetve csapadékos időben mindenképp vízálló ruhát adjatok rájuk, mert ha átázik a ruha, többet árt, mint használ.

bambi-blog-2013-mehgyulladas-4.jpg

Téli hónapokban, illetve a tüzelés alatt és után 2-3 hónapig ajánlott immunerősítővel megtámogatni a csivava szervezetét. Figyeljünk arra is, hogy a mindennapi élelme biztosítsa számára a szükséges tápanyagokat. A megfelelő etetésről itt olvashattok részletesebben: http://csivava.net/etetes.html

 Aki megteheti, annak ajánlom, hogy félévenként, vagy évenként ultrahangos vizsgálatra vigye el kedvencét, ahol a méhe mellett érdemes a többi szervét is (pl. szív) megnézetni. Ilyen kicsi kutyánál a költségek is alacsonyabbak, és egy csomó bajt megelőzhetünk vele. 

bambi-blog-2013-mehgyulladas-3.jpg

 

Ennek a betegségnek azonban a legbiztosabb megelőzése az ivartalanítás, mely mindössze 1 óráig tart maximum, a felépülés 1-2 hét, de egy egész életre megvédi kedvencünket nemcsak a méhgyulladástól, hanem az ivaros kutyáknál előforduló többi betegségtől is (pl: emlődaganat).  Aki olvasta a korábbi bejegyzéseket is, az talán vissza tud emlékezni, hogy milyen tortúrán mentünk keresztül Bambival a tüzelések miatt, kezdve a kopaszodással, a kezelések miatti hirtelen őszülésig, és most legutoljára a méhgyulladás. Mindenki döntsön legjobb belátása szerint. :)

bambi-blog-2013-mehgyulladas-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://csivava.blog.hu/api/trackback/id/tr395125561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása