Bár egyik új mentettünk, Ribizli orvosi vizsgálatáról, valamint sikeres szájsebészeti műtétjéről a fajtamentős facebook oldalunkon beszámoltam, mégis fontosnak érzem, hogy itt részletesebben is körbejárjam a témát, mivel minden csivavát érintő problémáról van szó.

A fogkő, azon kívül, hogy csúnya látvány és rossz szagú lesz tőle a kutya lehelete, nagy fájdalmat okoz a kutyának, továbbá több, súlyosabb betegség okozója lehet, ezért is fontos jobban odafigyelni a kutyánk szájápolására. A lepedék és fogkő remek táptalajt biztosít a baktériumoknak, melyek elszaporodva tönkreteszik a fogakat és az ínyt, nagyon súlyos esetben az ínyen lyukak és fekélyek keletkeznek, a csontokat pedig elsorvasztják a baktériumok által termelt enzimek. Ribizli sajnos a legjobb példa erre, őt olyannyira elhanyagolták, hogy mindenből kijutott szegénykének. A műtét alatt végig azon izgultunk, ketté- vagy le ne törjön az állkapocscsontja, mert annyira előrehaladott a sorvadása. :(

Ilyen csúnyán elfogkövesedett fogakkal még nem találkoztunk. Bal oldalon, a fogkő mellett elfekélyesedett az íny. 

bambi-blog-ribizli-2.jpg

A fogkő nemcsak a szájban okoz kellemetlenségeket, a gyulladás könnyen átterjedhet más területekre, szervekre is, legrosszabb esetben az szívre (éppen úgy, ahogy az embereknél is).

Megelőzni a problémát sokkal könnyebb és olcsóbb, pusztán egy kicsivel több időt kell szánnunk a kutyánkra. Ha lepedéket találsz a fogakon, még idejében távolítsd el, mielőtt fogkőként rátelepszik. A tisztításhoz tudsz használni kifejezetten kutyák részére készített fogkefét és fogkrémet, de a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha egy gézzel egyszerűen végigsimogatod a fogak felszínét. E mellett érdemes különböző rágócsontokat, vagy a fogtisztító lapocskákat adni időnként a kutyának. A csont is jó megoldás lehet, de nagyon oda kell figyelni, milyen csontot adsz oda. Csöves, szilánkosan törő csontokat nem szabad, mert átszúrhatja a szerveket, és a fűszeres léből vagy ételből vett csontokat is ajánlott kerülni, mivel ezek komoly emésztési zavarokat okozhatnak. Az étkezésre is érdemes odafigyelni, a konzerv, vagy tasakos nedves tápok könnyen rátelepszenek a fogakra, míg egy jó minőségű száraz táp kifejezetten jót tesz a fogaknak. 

Lyuk az ínyben. És ez csak az egyik oldal... :(

bambi-blog-ribizli-3.jpg

Ha ezek ellenére is megtelepszik a fogkő, akkor nincs más lehetőség, mint elmenni az állatorvoshoz, és leszedetni. Ez egy rövid műtét, sokszor nem is altatnak, csak bódítanak, és általában elegendő egy-két évente egyszer elvégeztetni ezt, persze csak ha szükséges.

bambi-blog-ribizli-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://csivava.blog.hu/api/trackback/id/tr355135655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása