csivava 2014.05.22. 11:27

Plútó

Előfordul, hogy egy-egy mentett kutyus hosszabb ideig vendégeskedik nálunk, ilyen most Plútó is, a kis szökevény csivi keverék fiú. Eleve kóbor kutyaként került hozzánk, egy tüzelő szuka segítségével fogták be, és adták le nekünk. A karantén után ideiglenesen kihelyeztük egy párhoz, de sajnos nem voltak eléggé óvatosak, és elszökött tőlük Plútó. Akkor hetekig kerestük, hőkamerával is, hajléktalanok erdőben felépített szállásán, parkokban, követtük az útját, de sikertelen volt az akció. Aztán márciusban előkerült, az Illatos úti ebrendészetnek sikerült befognia. A kis kaland után hozzánk került szocializálódni, ami meglepő módon nagyon gördülékenyen ment. Szinte azonnal beilleszkedett Bambiékhoz, és annyira jól érzi magát nálunk, hogy eszébe sem jut megszökni tőlünk. A megfelelő szocializálás érdekében szinte minden alkalommal elvisszük magunkkal sétálni, akár a kiscsoporttal (Bambi, Aisha, Picur, RikiRé), akár a nagycsoporttal (Tömpi és BoRóka) megyünk. Néha az egész csapatot visszük, olyankor eléggé érdekesen nézünk ki.

Plútó a falkával

0DSC04048.JPG

0DSC04182.JPG

 

Igyekszünk kihasználni a környék adta lehetőségeket, így Bambiéknak és Plútónak lehetősége adódik mindig más, izgalmas és változatos helyeket felkeresni.

Esztergom és Picurka tökéletes üléseDSC03968.JPG

0DSC03970.JPG

 

Visegrád és a nagy harangokDSC03988.JPG

0DSC03996.JPG

Tahiban is akad bőven szép és még felfedezetlen rész, olyan nagy a zöld terület itt, hogy nem sikerült bejárnunk az egészet. Mennyivel másabbak a lehetőségek itt, mint Budapesten, más a levegő, más az életritmus, és minden olyan természetes. Bár korábban nem szándékoztam elköltözni a fővárosból, Budapesten születtem, és éltem eddig, de teljesen megváltozott a hozzáállásom ezzel kapcsolatban, és persze a kutyáknak is sokkal jobb ebben a zöld környezetben élni. DSC04204.JPG

 DSC04203.JPG

DSC04187.JPG

Plútóra visszatérve… mivel hamarosan külföldre költözünk határozatlan ideig, ezért Plútó nem tud tovább nálunk maradni, pár hete kénytelenek voltunk másik ideiglenes helyre adni. Mivel szinte tökéletes kutya, és sok ideiglenessel dolgoztunk már együtt, így nem gondoltuk, hogy baj lesz belőle. Sajnos tőlük is megszökött, igaz, itt is az óvatlanság volt a fő bűnös, de a lényegen nem változtatott, Plútó ismét az utcán kóborolt. Szerencsére már annyira szocializált kutya lett, hogy nem akart igazán kóborolni, lényegében Fót Kisalagi részén maradt mindvégig, ott talált magának egy búvóhelyet, és viszonylag kis területen mozgott folyamatosan. A befogása 9 napig tartott, mert sokk hatása alatt volt. Ilyenkor a kutyák még a saját gazdájukat sem ismerik fel, éppen ezért nagyon oda kell figyelni, mit hogyan csinál az ember. A legelején mi is sok hibát vétettünk, köztük azt, hogy amikor szembe kerültem vele, megszólítottam, és elindultam felé. Azonnal menekülőre fogta, esélytelen volt a befogása. Ilyenkor a helyes magatartás, és hátat fordítunk a kutyának, és úgy hívjuk magunkhoz. Le is lehet guggolni, és úgy csalogatni, de a lényeg, hogy nem szabad felé fordulni, és a szemébe sem nézni. Nagyon nehéz lelkileg ezt megtenni, főleg, ha saját kutyáról van szó, de ha szembe vagyunk egy kutyával, az menekülésre késztetni, ha háttal, akkor az távolodást jelent neki, és nem érzi magát veszélyben, így bátrabban megközelít. Nekünk több ilyen lehetőségünk nem volt, ezért más taktikát választottunk. A fóti lakosok segítőkészségének hála, rengeteg bejelentést kaptunk, így pontosan fel tudtuk térképezni a szokásos útvonalát, az általa meglátogatott helyeket, és a búvóhelyét, már csak egy terv kellett a befogásához. A 8. napon mindenki csendben lapult a kocsijában egy utca két végében, illetve a közepén, ahol várható volt a felbukkanása abban az időben. Sajnos aznap nem mutatkozott, és már csak egy napunk maradt arra, hogy sikerüljön a befogása. A 9. nap éjszakáján végre sikerrel járt a csapat, abba a kertbe csalták be földre helyezett étellel, ahonnan megszökött, és a felállított csapdával végül sikerült befogni a kis csavargót. Természetesen azonnal visszakerült hozzánk a halálra rémült kutyus, azóta itt van nálunk, már megnyugodott, és még annál is jobb kutya lett, mint volt. Folyamatosan figyel minket, nehogy még egyszer elveszítsen bennünket. Sajnos megtartani nem tudjuk a 6 kutya és 1 macska mellett, és nemsokára elutazunk, ezért nem maradhat sokáig nálunk. Szerencsére a kereső csapatban volt egy lány, aki minden nap jött velünk keresni Plútót, ő már nagyon sokat segített nekünk korábban is, és nála biztos helyen lesz Plútó, míg az álomgazdi rá nem talál. DSC04213.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csivava.blog.hu/api/trackback/id/tr116234678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása