Nem terveztem, hogy csivavám lesz. Főként a borsos áruk miatt, de még az előző kutyám halálán se tettem túl magam. Azonban a nővérem egyik ismerőse nem tudott tovább gondoskodni a kutyáiról, és felajánlotta Bambit nekünk. A barátommal egy ideje már kacérkodtunk a gondolattal, hogy a macska mellé jó lenne egy kutyus is, így kapva kaptunk az alkalmon, és magunkhoz vettük.

 Macseb :)

 Fél évesen került hozzánk, előttünk három gazdát már elfogyasztott, ezért nem is volt meglepő a csöndes, visszahúzódó, és a kelleténél jóval félősebb természete. Az idővel együtt az önbizalma is nőtt, már a hangját is egyre sűrűbben hallatta, és hamarosan felvette a csivavákra oly jellemző, és jól ismert temperamentumot, megspékelve egy nagy adag sunyisággal. Mindezt aprócska, angyali köntösbe bújtatva.

 

Aki nem ismeri a fajtát, nem is tudja igazán értékelni őket. Viselkedésüket és termetüket nézve sok sztereotípia született a csivavákkal kapcsolatban. Talán a legtöbb támadás éppen a méretük miatt éri őket. Legtöbbször macskához vagy patkányhoz szeretik hasonlítani, bár megjegyzem, a macska nem túl találó, mivel általában még ők is nagyobbak nála. Bambi külseje alapján leginkább egy őzikére hasonlít, innen a neve is.

 

A természete azonban közel sem ennyire szerény, leginkább egy kisördöghöz tudnám hasonlítani, ám a tündérségből is alapos kiképzést kapott. Pont ez az a kettősség, amiért annyira szórakoztató a csivavák társasága, azonban éppen az utóbbi tulajdonsága miatt tartják őket az egyik legagresszívebb fajtának is. Azt azonban nem árt tudni, hogy az antiszociális viselkedésükről általában a kutyus gazdája tehet. Több odafigyeléssel és törődéssel megelőzhető, illetve orvosolható a probléma, de sokan azért nem fáradoznak a nevelésükkel, mert nem érzik szükségét egy ilyen kicsi kutyánál. A mellett, hogy folyamatosan foglakozom Bambi nevelésével, sajnos én is gyakran követek el hibát azzal, hogy bizonyos helyzetekben szidás helyett elnevetem magam rajta, de valljuk be, nagyon vicces, amint a kb.2 kilójukkal és magas hangjukkal támadásba lendülnek.

 

 Remélem, hogy ezzel a kezdeményezéssel sikerül egy szórakoztató és hasznos oldalt készítenem, és Bambi történetein keresztül megmutatnom mindazoknak, akiknek még nem volt csivavájuk, hogy miben is rejlik ennek az aprócska kutyafajtának a varázsa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csivava.blog.hu/api/trackback/id/tr711124553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása