csivava 2016.03.30. 11:00

Varangyos béka

Mennyire veszélyes, ha varangyos békával érintkezik kedvencünk? Milyen tünetei vannak, ha a béka méreg anyaga került a száj nyálkahártyájára vagy szemébe? Mit tudunk/kell tenni ebben az esetben? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ, miután Bambi a kertben egy varangyos békát vett a szájába. Szerencsére csak egy pillanatra fogta meg, aztán köpte is ki, de azt nem lehetett látni, hogy mennyire kapta be. Legtöbbször csak a fogaival éppen ér hozzá az ismeretlen állatokhoz, és abban bíztunk, hogy most is így tett. Mivel egyelőre semmilyen eltérő viselkedést, vagy fizikai állapotot nem tapasztaltunk, ezért első körben a neten néztünk körül.

barna-varangy-22616.jpg

Amennyiben varangyos béka váladéka kerül a szembe vagy a szájba, a tünetek rögtön jelentkeznek. Ez azért lényeges infó, mert így azonnal, és biztosan tudhatjuk, hogy bejutott-e méreganyag, vagy sem a szervezetébe. A szembe került méreganyag szemirritációt okoz, ekkor a szem bevörösödik, könnyezik, és a kutya vadul tisztogatni próbálja. Súlyos esetben vakulást okozhat.

A száj nyálkahártyájára került anyag hatására a kutya erősen nyáladzik. a nyelv és az íny bepirosodik és megduzzad. Később sárgás hányás, izgatottság, idegrendszeri tünetek, heves szívverés, szívritmus zavarok jelentkezhetnek attól függően, hogy mennyi méreganyag szívódott fel a nyálkahártyán keresztül. Ha időben észrevettük a bajt, nincs ok pánikra, a legtöbb esetben otthon is lehet orvosolni a problémát.

Ha a békával való találkozás után a fenti tünetek bármelyikét tapasztaljuk, az érintett felületet/felületeket azonnal alaposan ki kell mosni tiszta vízzel kb.5-10 percen keresztül. Ha a száj nyálkahártyájával érintkezett a méreganyag, ahonnan gyorsan fel tud szívódni, a tej (lehetőleg melegen) segít semlegesíteni a mérget. Ezután ajánlott egy orvossal is megnézetni, a biztonság kedvéért. 

dsc05605_2.JPGBambinál semmilyen tünet nem jelentkezett, ennek ellenére kimostuk a száját alaposan, és kapott tejet is. A sok tejtől ugyan lett egy kis hányingere, de hamar elmúlt. Orvosra ezúttal nem volt szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://csivava.blog.hu/api/trackback/id/tr28547928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása