csivava 2011.12.09. 09:00

Csivava mentés

Látva Bambiék életét, a blog olvasói közül egyre többen fordultak felém azzal a kéréssel, hogy fogadjam örökbe csivavájukat, akiktől különböző okokból kénytelenek megválni. Három állatka mellett jelenleg hosszú távra nem tudok több kutyust bevállalni, de a felkérések hatására megszületett a fejemben a csivava fajtamentés gondolata. Ideiglenesen, nem túl hosszú ideig tudom vállalni a gondozásukat, és úgy gondoltam, Bambiék is örülnének időnként egy-egy vendégkutyusnak. Ez mind a gazdi kereső, mind az én kutyáimnak remek szocializációs lehetőség is egyben. Az ötletet Arthur gazdijával, Veronikával is megosztottam, aki nagy lelkesedéssel vetette bele magát a fajtamentésbe.

Hamarosan jöttek is az újabb megkeresések, és végül hétfőn hozzánk került első védencünk, egy aprócska, pár hetes csivava fiúcska, aki az Athos nevet kapta.
 
A kiskutya igen alulfejlett, mindkét szeme beteg, az egyiken komolyabb fekély is keletkezett, pocija felpuffadt, széklete pedig folyékony volt a férgesség miatt.  Rossz állapota ellenére mégis jó étvágyú, és eleven kiskutyát ismerhettünk meg benne.
 
Athos a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézetben azonnal szakszerű kezelésben részesült, a szemeire háromféle szemcseppet kapott, mi pedig sok jó tanáccsal ellátva indultunk vele haza. Athos Veronikához került, ő a munkája mellett is folyamatos gondozást tud biztosítani neki, én meg már egy másik csivava érkezésére készültem, akit másnap kellett elhoznunk.
 
A falánk Athos

 
A kicsinek további vizsgálatokra és kezelésekre volt szüksége, ezért a másnapi programunk eléggé sűrűvé vált. Elsőként felkaptuk Athost, és elmentünk a másik csivaváért, Boriszért. Velük egyenesen Dr. Nyomárkai István rendelőjébe vittük őket, aki csivava gazdiként és tenyésztőként a fajta kiváló ismerője. Megvizsgálta mindként kutyust, Athossal kapcsolatban megerősítette a korábbi diagnózist, és további jó tanácsokkal segítette a munkánkat. A rendelőben pár fontos készítményt is beszereztünk: immunerősítőt, Calo-Pet pasztát, illetve élősködők és férgek elleni szereket. Este felkerestük Dr. Kisgergely Judit szemspecialistát, aki a vizsgálat után a műtét mielőbbi elvégzését javasolta.
 
A műtét napját szerdára tűzték ki eredetileg, de Athost rossz állapota miatt infúzióra kötötték, és egy nappal elhalasztották az operációt. A túlélés esélye így is 50%-os volt, mi azonban látva Athos életerejét, bíztunk a sikeres műtétben. Jóslatunk szerencsére bevált, és Athos jelenleg Veronikánál lábadozik. A szemecskéi még le vannak varrva, folyamatosan kell kapnia a szemcseppeket, és 24 órás felügyeletet igényel. Mindezek ellenére az állapota szépen javul, és az étvágya a régi, így remélhetőleg hamarosan túljut a nehezén, és hosszú, boldog élet várhat rá egy szerető gazdi mellett. 
 
Nagyon köszönjük a segítséget támogatóinknak, akiknek hála Athosnak megadatott az esély egy normális életre. Első sorban a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézetnek, akik a csivava megmentésében kiemelt szerepet játszottak, Dr. Kisgergely Juditnak, aki kivalló szakorvosként megmentette Athos szemecskéit,  illetve Dr. Nyomárkai Istvánnak, aki az általános állapotfelmérés mellett, a fajtabetegségeket is kiszűrte. 
 
Elérhetőségek:
 
1172 Budapest, Bártfai u. 101.
Telefonszám: 257-8719
 
Dr. Kisgergely Judit szem szakorvos
Telefonszám: 06-30/ 995-9525
 
Dr. Nyomárkai István
1041 Budapest, Bárdos Artúr u. 4.
Telefonszám: 360-0755

A bejegyzés trackback címe:

https://csivava.blog.hu/api/trackback/id/tr643457858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dorischmek 2012.01.30. 18:15:08

Sziasztok!
Szeretném felvenni veletek a kapcsolatot , de sajnos nem találtam email címet...kaphatnék egyet?:)
előre is nagyon köszönöm:Dóri
süti beállítások módosítása