csivava 2012.03.02. 22:00

Újabb jövevény

Újabb mentett kutyus érkezett hozzánk, Csufika, egy 1,5 éves, csivava-pincsi keverék kislány, akit még Csepelről mentett az Állatvédőrség. Mivel az anyagi kereteink igencsak szűkösek, és rengeteg kistestű keverék kutyusra mondják rá tévesen, hogy csivava keverék, ezért alapvetően fajtatiszta csivavák mentésével foglalkozunk. Most azonban kivételt tettünk, mert Csufikának egészségügyi problémái nincsenek, és minden szükséges orvosi beavatkozáson túlvan, ami az örökbeadásához kell. Csupán viselkedési problémáit kell orvosolnunk, illetve új gazdit kell keresni neki. 

 

Csufikát már csak azért is mertük bevállalni, mert előtte lebeszéltük Yoda első számú gazdi jelöltjével, hogy ideiglenesen nála helyezzük el Yodácskát. Tettük ezt azért, hogy az állandó ide-oda ingázással a szüleim és köztünk a pici lelkében ne okozzunk még több kárt. Látszott, hogy egy biztos helyre van szüksége, amit végre az otthonának mondhat. Ezért úgy döntöttünk, próbaidőre elhelyezzük a gazdi jelöltjénél. Az orvosi költségeket természetesen a csivava fajtamenés állja továbbra is, illetve mi gondoskodunk Yoda szállításáról, és a szárazeledelről is. Mindeközben saját állatkáinkról sem feledkezünk meg, a vendég csivik mellett odafigyelünk arra, hogy cseppet se érezzék elhanyagolva magukat. Kellemes meglepetésként ért minket, hogy a mentett csivavák szocializálása közben Bambiék viselkedése is javult. Így nemcsak mentetteinknek mutatnak jó példát Bambiék, hanem ők is eltanulják mellettük, hogyan viselkedik egy jó kutya. 

 

Mivel megint szép napsütéses hétvégéink volt, megragadtuk az alkalmat, és a közeli Rákos patakhoz kimentünk sétálni a négy kutyával. Bár Yodácskánál kétséges ugyan, hogy korábban oltva volt, mégis megkockáztattuk, hogy legalább egyszer ő is velünk jöjjön. Ez általában nem javasolt, mi mégis úgy gondoltuk, hogy eleve olyan helyről jött, ahol több kutya volt, rossz körülmények között, oltás nélkül, mégis a szembetegségétől eltekintve egészségesen került hozzánk. Ebből arra lehet következtetni, hogy mégis rendelkezhet valamilyen védettséggel. 

 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy viselkedik Yoda és Csufi póráz nélkül, mennyire tudnak egy falkaként működni, és hogyan viszonyulnak idegen kutyákhoz és emberekhez. 

 

Csufiban nagyon kellemesen csalódtunk, rendkívül jó magaviseletű, első szóra visszajön. Az is kiderült, hogy imádja a gyerekeket. Akár hányszor találkoztunk gyerekekkel, ő boldogan rohant oda hozzájuk, és persze a gyerekek is odavoltak érte, annyira kis kedves, és lelkes. A kutyáktól viszont igyekezett távol tartani magát. 

 

Yoda viselkedése sajnos nem volt megfelelő. Az elején még velünk jött, és úgy-ahogy engedelmeskedett, később viszont el-el csatangolt, és hívásra se akart visszajönni. Ezt többször is eljátszotta, ezért pórázra tettük.

Itt még szabadon bandázott

Rózsaszín rabláncon :)

 

Próbáltunk közös fotót is készíteni a kutyákról, de itt is Yoda rosszalkodott, nem tudott a helyén maradni.

Yoda a rendbontó

 

Csoportkép

 

Yoda séta közbeni viselkedése megerősítette számunkra, hogy valóban jó ötlet gazdi jelöltjénél elhelyezni. Tisztán kitűnt, hogy a bizalom, amit sikerült kiépítenünk vele, elveszett azzal, hogy néha a szüleimhez került hétköznap. Ez nagyon összezavarhatta. Így vasárnap egyszerre szomorkodtam és örültem, amikor elbúcsúztunk tőle. Persze tudom, hogy még találkozunk, hiszen egy műtét, és az oltások még várnak rá. Meg persze az is kiderült addig, hogy jól érzi-e magát kiválasztott otthonában.

A bejegyzés trackback címe:

https://csivava.blog.hu/api/trackback/id/tr304285872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása