csivava 2012.01.27. 18:00

Yoda

Vasárnap este kaptunk egy telefonhívást az Állatvédőrségtől, hogy a helyi hatósággal együtt több rossz állapotban lévő kutyát foglaltak le, köztük egy csivavát is. A csivaváért még az éjjel elmentünk, és otthon, egyelőre a többiektől elkülönítve gondozásba vettük. Szinte semmit nem tudtunk róla, de valamilyen néven szólítani kellett, ezért Yodának kereszteltük el. Fekhelyként Cicó  párnával kibélelt hordozóját kapta meg, mivel az az eddigi tapasztalatunk, hogy az első napokban megnyugtató a befogadott kutyusoknak, ha van egy saját házikójuk. Yodával sem volt másképp, eleinte ki se dugta a fejét a hordozóból, csak ha ennie, innia vagy vécéznie kellett.

 

Kinti tapasztalataink még nincsenek Yodával, mert az oltásai feltételezhetően hiányoznak, így egyelőre nem mehet ki az utcára. Első ránézésre súlyos betegség jelei nem mutatkoztak rajta, kivéve a szemét, ami a változatosság kedvéért neki is fekélyes. Másnap viccesen meg is kérdezték tőlünk a rendelőben, hogy csak szembeteg csivavák mentésével foglalkozunk-e. :) 

 

A megszeppent kutyát a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézetbe vittük, ahol alaposan kivizsgálta az orvos, különösen a szemeit, mivel elsőre látszott, hogy ezekkel lesz a legnagyobb probléma.

Szemvizsgálat

Könnytermelés vizsgálat

Yodának elege lett a vizsgálatokból...

 

A fekélyes és száraz szemeken, illetve az alultápláltságon felül szerencsére más komolyabb betegséget nem találtak, de így is lényeges költségekre, és hosszú gyógyulási folyamatra kell számítanunk nála. A vizsgálatról orvosi szakvélemény készült, ami a rendőrségi ügyhöz kell. Athos kezdeti kezeléseihez hasonlóan, Yodának is 4-5-ször kell kétféle szemcseppet kapnia, illetve naponta háromszor Voltaren szemcseppet is. Ezen felül féreghajtást kapott, és minden alkalommal megvizsgáltam a székletét is. A legyengült szervezete miatt, védőoltás beadása egyelőre nem javasolt. 

 

A szemcseppek beadása elég komoly feladat, kisebb harcot kell vívni Yodával, és emiatt sok szemcseppet pazaroltunk el. Végül kitaláltunk egy módszert, amivel egyedül is be lehet neki adni: egy kisebb törölközőbe becsavartuk, mint egy múmiát, a fejét hagytuk csak szabadon, így nem tudott rugdosni, meg karmolni, egyedül a fejét kellett lefogni. Persze így sem volt könnyű, de lényegesen egyszerűbb, mint a négy lábával is megküzdeni. Pár nap elteltével már a többiekkel is össze mertük engedni. Eleinte barátságtalan volt mindenkivel, egyedül Cicó felé mutatott némi érdeklődést, de Bambi elég gyorsan a bizalmába férkőzött, és hamarosan együtt aludtak, meg hancúroztak az ágyon.

 

Yoda felém való bizalma is napról napra nőtt, aminek azért is örültem különösen, mert így a szemcseppek beadása is egyre könnyebbé vált. A lakásban is egyre  otthonosabban mozog, este az ágyban alszik Bambi és én mellettem, a hordozó táskára már nincs szüksége.

 

Közben a hatóságilag kirendelt orvos is látta Yodát, és mivel kötelező, ezért kapott chip-et. Yodát a jövő héten még Dr. Kisgergely Judit szemspecialista is megvizsgálja. Addig is Veronikával felváltva gondozzuk a csivit, adagoljuk neki a szemcseppeket, próbáljuk felhizlalni, és persze szocializálni, ami a többi kutyának hála elég gyorsan megy. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csivava.blog.hu/api/trackback/id/tr104063845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása